Το δερμάτινο σακάκι στον 21ο αιώνα είναι σε περίοπτη θέση. Ένα πολυετές στυλ, είναι τόσο πιθανό να κοσμίσει την τοπική γκαράζ ροκ μπάντα όσο και έναν παριζιάνο συντάκτη μόδας. Αλλά υπήρξε μια εποχή κατά την οποία τα δερμάτινα θα μπορούσαν ακόμα να διαπερνούνται με δυσαρέσκεια για το ανατρεπτικό δυναμικό τους.

Επιτρέψτε μου να σας διηγηθώ μια περιπέτεια αγάπης, για την αγάπη του rock n ‘roll με το δερμάτινο μπουφάν

Το δερμάτινο μπουφάν που λατρεύτηκε από τους οπαδούς του Rock έχει τις ρίζες του στο μπουφάν μοτοσικλέτας της Schott Brothers Perfecto του 1928, και το οποίο προέρχεται από την αεροπορική στολή του Α’ Π.Π.!

Leather jacket and Rock!

H πρώτη πραγματική στιγμή rock n’ roll η οποία δεν προέρχεται από τη μουσική, αλλά από την μεγάλη οθόνη, και τις “παραβατικές” ταινίες της δεκαετίας του 1950. (π.χ. The Wild One το 1953, με τον Marlon Brandο).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ταινία θεωρήθηκε τόσο επικίνδυνη που απαγορευόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο για 14 χρόνια και παρόλο που οι New York Times αναφέρθηκαν με τα χειρότερα λόγια για τα κουστούμια του “the wild one”, οι πωλήσεις μαύρων δερμάτινων μπουφάν και μοτοσικλετών εκτοξεύτηκαν στα ύψη μετά την κυκλοφορία της ταινίας.

Η δεκαετία που γεννήθηκε στο rock n ‘roll

σύντομα καθιέρωσε το δερμάτινο σακάκι στο Sartorial Hall of Fame και φορέθηκε από διάσημους όπως οι Gene Vincent και Elvis Presley. Οι Beatles στις μέρες του προ-μάνια έλαβαν το δερμάτινο γάντι κατά τη διάρκεια των πρώιμων εμφανίσεων τους στο Αμβούργο. Εμπνευσμένοι από μια ομάδα Γερμανών υπαρξιστών, σε μια από τις επισκέψεις τους είχαν πλήρη δερμάτινα ρούχα προσαρμοσμένα γι ‘αυτούς, προτού ζητήσουν από τον Brian Epstein να εξομαλύνουν το “παρουσιαστικό ” τους.

Προς το τέλος της δεκαετίας, ο Elvis διάλεξε μια υπέροχη δερμάτινη στολή όταν γυρίστηκε το Comeback Special του 1968, αποδεικνύοντας τη θεωρία μου ότι κανείς δεν έχει φορέσει πραγματικά δερμάτινα παντελόνια εκτός από τον Jim Morrison.

Με πολλούς τρόπους η δεκαετία του ’70 ήταν η Χρυσή Εποχή του leather jacket στο rock!

Οι Ramones (πρότυπο στυλ rock star από το 1974, αν και ο Johnny Ramone ισχυρίστηκε στην αυτοβιογραφία του ότι φορούσε το Perfecto επτά χρόνια πριν ).

Ο Bowie φόρεσε ένα δερμάτινο σακάκι για το εξώφυλλο των «Ηρώων» το 1977!

Αλλά η δεκαετία του ’70 ήταν και η εποχή που το δερμάτινο μπουφάν μετατράπηκε από καθαρά «ανδρική υπόθεση» σε unisex.

Πλήθος  πρωτοποριακών γυναικών που ανέβαιναν στη σκηνή φορώντας δερμάτινο μπουφάν, από την Patti Smith και την Suzi Quatro μέχρι την Joan Jett και την Debbie Harry.

Δεκαετία του ’80

Στην τοποθέτηση μιας δεκαετίας που έχει εμμονή με την υπερβολή, το δερμάτινο σακάκι πήρε μια πολύχρωμη διάσταση στη δεκαετία του ’80 με το βίντεο του Michael Jackson για το “Thriller,” που κυκλοφόρησε το 1983. Η σχεδιαστής Deborah Landis δημιούργησε το εικονικό σχήμα V για να διευρύνει τους ώμους του Jackson σε μια προσπάθεια να τον κάνει να φαίνεται πιο ζωηρό, δημιουργώντας ένα look που μπορεί να αγοραστεί ως μοδάτο ή ως φανταχτερό φόρεμα. Αυτή είναι η τιμή της αθανασίας. Το κόκκινο δέρμα είχε έρθει νωρίτερα εκείνο το έτος στο φως, όταν κυκλοφόρησε το “Beat It” με τον Eddie Van Halen στην κιθάρα.

Αργότερα κατά τη δεκαετία το look του leather jacket La Rocka κατέστησε την κορυφή μετά το άλμα του George Michael στο σόλο με το “Faith” το 1987. Η La Rocka ήταν υποκινούμενη από τον Lloyd Johnson, τον σχεδιαστή ο οποίος τους εξόπλιζε όλους από τον Bob Dylan τον Keith Richards, τον Ronnie Wood και Siouxsie Sioux.

Μετά το σχεδιασμό των ενδυμάτων για το Quadrophenia (1979), η μπουτίκ γέμισε με τους αναβιώσαντες του Mod. Η σειρά La Rocka βοήθησε να αντισταθμιστεί αυτό, επιστρέφοντας στο κλασικό στυλ μοτοσυκλετιστή που ήταν συνώνυμο με τους ορκισμένους εχθρούς του Rockers-the Mod

Στη δεκαετία του ’90,

το rock n roll άρχισε να αγκαλιάζει τη συναισθηματική του πλευρά, με τον Kurt Cobain να φαίνεται τόσο άνετα σε ένα Perfecto όσο σε μια μάλλινη ζακέτα.

Το τέλος της χιλιετίας βρήκε το δερμάτινο μπουφάν να μπαίνει στα «χωράφια» της Pop με κύριο εκφραστή τη Beyonce και τους Black Panther-esque!