Δερμάτινο μπουφάν.

Πως από στρατιωτική στολή έγινε κομμάτι της καθημερινότητά μας!

Το δερμάτινο jacket δεν είναι μόδα, δεν είναι τάση, δεν είναι καν “ρούχο”. Το δερμάτινο jacket είναι τρόπος ζωής, είναι φιλοσοφία είναι ΣΥΜΒΟΛΟ! Το flight jacket A-1 αναπτύχθηκε στη δεκαετία του 1920 και εκδόθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ, από το Νοέμβριο του 1927 έως το 1931.
Συνέχεια του Α-1 είναι το δερμάτινο flight jacket Α-2 το οποίο και τυποποιήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου το ναυτικό των ΗΠΑ για να αντικαταστήσει το A-1 άρχισε να κατασκευάζει το δερμάτινο μπουφάν G-1, (αρχικά γνωστό ως bomber M-445).

Ακολουθεί το Β-3 Bomber Sheepskin.

Σχεδιάστηκε το 1934. Χρησιμοποιήθηκε από τους πιλότους που επιχειρούσαν στον ουρανό στην Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που έπρεπε να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Παραμένει ένα από τα πιο ζεστά και πιο μονωτικά μπουφάν που κατασκευάστηκαν ποτέ.
Τέλος το εξίσου σημαντικό  Β-7 Sheepskin Parka.

Το B-7 εγκρίθηκε για επίσημη χρήση στις 12 Ιουλίου 1941 από την US Army Air Corp. Σε στυλ parka, μέσου μήκους με μια προσαρτημένη κουκούλα. Σχεδιάστηκε για χρήση από το προσωπικό του πληρώματος εδάφους και από τα πληρώματα των βομβαρδιστικών. Και αυτό διότι έπρεπε να υπομείνουν υπερβολικές χαμηλές θερμοκρασίες σε αεροσκάφη που πετούν σε υψόμετρα άνω των 20.000 ποδών το χειμώνα. Η πραγματική παραγωγή του B-7 περιοριζόταν σε λίγες μονάδες και το 1942, περίπου ένα χρόνο μετά την έναρξη της παραγωγής του, η πολεμική αεροπορία αποφάσισε να την διακόψει. Ο πρωταρχικός λόγος για τη διάλυσή του ήταν το υψηλό κόστος.

Στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα,

το leather jacket – σε πολλές μορφές – έτυχε γενικής αποδοχής μέσω μιας άρρηκτης σύνδεσης με το Χόλυγουντ. Η χρήση τους διαδόθηκε από πολυάριθμα αστέρια στη δεκαετία του ’40 και του ’50. Το καφέ δερμάτινο μπουφάν έχει γίνει πλέον ένα από τα βασικά κομμάτια της ντουλάπας των αστέρων του Χόλυγουντ!

συνεχιζεται…